PB Psycholoog

EMDR

Terug

Wat is EMDR en waarvoor is EMDR bedoeld?

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel grensoverschrijdend gedrag of een geweldsincident.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Sommige mensen lukt het niet om een dergelijke gebeurtenis op eigen kracht te verwerken. Dan kunnen zich psychische klachten ontwikkelen. Daarbij kan het gaan om herbelevingen (telkens opnieuw beleven, bijvoorbeeld in dromen); overmatige waakzaamheid; gevoelens van vervreemding; emotionele vervlakking; vermijding van situaties die herinneren aan de ingrijpende situatie.

Werkt EMDR?

Wanneer het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, zijn mensen vaak al na een of enkele sessies in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij complexere problematiek duurt de behandeling langer. Daarnaast ervaren cliënten EMDR vaak als een intensieve therapie.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

Eerst verzamelen we meer informatie over de gebeurtenis. Daarbij gaat het ook over de gedachten en gevoelens die nu aanwezig zijn bij het denken aan de gebeurtenis. Daarna wordt het verwerkingsproces gestart. Dit gebeurt door een beeld van de gebeurtenis voor de geest te halen terwijl je tegelijkertijd wordt afgeleid door een serie handbewegingen van de behandelaar. De behandelaar vraagt regelmatig wat er gebeurt of wat er in je op komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, soms ook gevoelens of lichamelijke sensaties. De behandeling leidt er geleidelijk toe dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Ook kunnen nieuwe inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. De verschillende effecten dragen er aan bij dat de ingrijpende gebeurtenis steeds meer een plek krijgt in je levensgeschiedenis.

Vragen?

Heb je vragen? Neem gerust contact op om deze vrijblijvend te bespreken.