PB Psycholoog

Relatietherapie

Terug

2

Relatietherapie

Herken je (een van) de volgende signalen?
– conflicten worden niet opgelost in jullie relatie
– jullie lijken uit elkaar gegroeid en begrijpen elkaar niet meer
– iemand is vreemdgegaan
– intimiteit is (geleidelijk) minder geworden
– je ziet op tegen vakanties, feestdagen en verjaardagen
– je bent bang dat jullie uit elkaar zullen gaan

In elke relatie zijn er soms problemen of spanningen. Dat is normaal. Over het algemeen kan je dat zelf, eventueel met behulp van je partner of vrienden en familie oplossen. Maar soms lukt dit niet en worden de problemen en spanningen groter. Relatietherapie biedt dan een goede mogelijkheid om te leren hoe met deze problemen om te gaan en tot oplossingen te komen. Het evenwicht binnen je relatie kan dan hersteld worden, zodat je in de toekomst weer samen je problemen de baas kan.

Werkwijze
Eerst brengen we samen de problemen in jullie relatie in kaart. We zoeken oorzaken en oplossingen. Soms kan het gebeuren dat er onverwacht dieperliggende oorzaken boven komen. Een depressie, een burnout of bijvoorbeeld een onverwerkt trauma bij één van jullie. Ook daar besteden we dan aandacht aan, soms met individuele sessies. Ook blijkt de wijze van communiceren en afstemmen met elkaar in de praktijk vaak een belangrijk onderwerp om aan te werken.
Bij relatietherapie is het vooral belangrijk dat jullie allebei gemotiveerd zijn en beide bereid zijn om te werken aan jullie relatie en dat ieder bereid is om echt naar zichzelf te kijken. Je kan relatietherapie zien als een investering in jullie zelf en in jullie relatie.